Tipy jak fotit miminka podle věku

V době, kdy mobil má každý a všichni fotíme miliony snímků se nestane, že až vám jednou miminko vyroste, vy nebudete mít žádnou fotku na památku. Pokud ale nechcete mít obyčejné fotky, které jsou často rozmazané, přeplácané a chaotické, čtěte dál tento článek, ve kterém vám přinášíme tipy, jak fotit miminka podle jejich věku.

 

1) Miminka od narození do 3 měsíců

- Nejhezčí fotografie vznikají z pohledu shora. Na fotce půjde krásně vidět, jak je miminko maličké. Je dobré to nepřehánět s barvami a vzory, aby to bylo právě miminko, které na fotce vynikne. Položte miminko na jednobarevnou deku, dejte k němu jeho oblíbenou hračku a jeho věk můžete znázornit milníkovou kartičkou. Díky milníkové kartičce nebo hračce bude vidět, jak je miminko maličké. Foťte ho s danou rekvizitou dlouhodobě. Pak budete mít nádherné srovnání, jak roste.

- Deku si položte třeba na stůl nebo postel k blízkosti okna a foťte při denním světle. Nerozsvěcujte. Je lepší fotit s přírodním světlem než s tím umělým..

IMG-2068IMG-2072IMG-2582

 

2) Miminka 3 - 6 měsíců

- Miminka už krásně pasou koníčky a vydrží držet krásně hlavičku nahoře. Skloňte se k nim a foťte je z úrovně jejich očí. Natočte miminko tak, aby koukalo směrem z okna. Pak bude mít v obličeji denní světlo, které pro fotku potřebujete. Pasení koníčků je jedna ze skvělých pozic pro úžasné fotky.

- Miminka se už hodně hýbají, proto v tomto období vznikají krásné koláže prakticky bez práce. Zkuste držet foťák na jednom místě, ať je miminko stále stejně veliké a focené ze stejného úhlu. Při skládání koláže si dejte pozor, aby miminko nekoukalo z fotky ven. Tzn. když se kouká z jeho pohledu vlevo, dejte fotku i vlevo do koláže, když se kouká dolů, dejte ho nahoru. Existuje mnoho programů i v mobilu, kde se koláž dá udělat. Já mám ráda aplikaci Layout nebo Pic Collage.

- Nezapomeňte si vyfotit detaily. Takové nožičky a ručičky nabízejí spousty možností.

IMG-2877IMG-0117IMG-2876

 

3) Miminka 6 - 9 měsíců

 -Tato starší miminka se skvěle fotí, když je držíte nad sebou, případně je vyhazujete do výšky. To u nich vyvolá záchvaty smíchu, které jsou pro oči diváka tak nakažlivé. A to je přesně to, co chcete. Vyražte do přírody a foťte z podhledu. Nezapomeňte si namasírovat svaly na rukou. Budou dost bolet :)

- Dítě už vnímá a je schopné vydržet chvíli ležet na místě. Proto můžete využít nejrůznějších dekorací. Dobře poslouží třeba naše designové plenky s autorským potiskem.

IMG_6946IMG-2872IMG-8218_upr

 

4) Miminka 9 - 12 měsíců

- Děti v tomhle období dělají největší pokroky, co se týče pohybových aktivit. Začínají lézt, sedět a někteří i chodit. Proto se zaměřte na zdokumentování právě těchto jejich "poprvé". Využít můžete milníkový set Moje poprvé. Na kartičku napíšete datum nebo jak je miminko staré a nikdy nezapomenete, kdy se něco nového naučilo. Když už miminko sedí, foťte ho právě v sedu. Miminko natočte směrem k oknu, klekněte si k němu a foťte ho z úrovně jeho očí. 

- Můžete si doma udělat malý ateliér. Použijte dvě židle, přes které přehodíte jednobarevnou deku nebo prostěradlo a zbytek deky či prostěradla rozprostřete po zemi. Dejte tam dekorace a je to. Skvěle vypadají různá světýlka. Až nakonec tam posaďte miminko a foťte rychle :). Věřte, že dekorace rychle změní svou polohu a místo. 

 IMG-2874IMG-2875IMG-2871

 

 Ať vám jde focení od ruky a vznikne spousta krásných fotek. Děkuji našim zákaznicím za možnost použití jejich fotografií v tomto článku. Dekorace k focení najdete na našem e-shopu www.zuzito.cz

Vaše Zuzana ze Zuzito.